Raku stoken

Home > Workshops > Raku stoken

Raku stoken

kosten € 90, – incl. lunch

data in overleg

raku1 hele dag buiten op locatie stoken in een raku-oven op een zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
In de lessen voor de raku-cursus worden maximaal 3 werkstukken per persoon gemaakt. Deze objecten worden biscuit gestookt. Hoe simpeler de vorm des te mooier is het effect van de raku-techniek.

Oorsprong
Raku is een speciale keramische stooktechniek, oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Het betekent vreugde, geluk, voldoening maar ook comfort en eenvoud. “Vreugde en geluk door toeval”. Servies voor de Theeceremonie werd op deze manier gebakken: door de plotselinge afkoeling in de buitenlucht barst het glazuur.

Techniek
De buitenoven wordt opgestookt tot een temperatuur is bereikt waarop het glazuur op het werk is gesmolten. Deze temperatuur ligt tussen de 950 en 1050 graden. Op het moment dat het glazuur gesmolten is, het werk ziet er dan glanzend en nat uit, wordt rakude oven geopend, het werk met een stevige tang uit de oven gehaald en vervolgens in een gereedstaande metalen ton met zaagsel, hooi of stro gelegd. De reductie (zuurstof onttrekking) ontstaat omdat het gloeiend hete werk het zaagsel in brand zet. Door de ton direct af te sluiten met een deksel wordt het zaagsel door zuurstoftekort gesmoord. Na ongeveer 15 à 20 minuten wordt het werk uit de zaagselton gehaald, in een waterbak afgekoeld en daarna worden roet en zaagsel er afgepoetst. De barstjes in het glazuur (craquelé) zijn ontstaan door de grote temperatuur- wisseling en worden door het zuurstoftekort zwart, evenals de ongeglazuurde delen. Het glazuur krijgt ook een volstrekt ander karakter dan in een elektrische oven. Daar waar bijvoorbeeld koperoxide in het glazuur zit, zal door de reductie weer koper in het glazuur ontstaan, wat een rode kleur geeft. Om een mooi craquelé te krijgen kan de vorm hangend aan de tang iets langer buiten de oven afkoelen voordat hij in de ton met zaagsel gaat.

Klik hier voor het inschrijfformulier